Mies Van der Rohen ja Lilly Reichin vuoden 1929 Barcelonan maailmannäyttelyyn suunnittelema Saksan paviljonki on laajimmin käsitelty ja dokumentoitu esimerkki modernista arkkitehtuurista. Riippumatta siitä, kuinka monella eri tavalla paviljonkia analysoidaan, siitä voidaan aina saada uusia oivalluksia. Arkkitehtien suunnittelustrategian taustalla on osittain se, että he ovat ymmärtäneet rakennuksen potentiaalin tuoda Saksaa uudelleen esiin myönteisessä valossa, ja osittain halu tuoda esiin uusia ideoita ja lähestymistapoja, jotka ovat edelleen vahvasti läsnä nykypäivän huippuarkkitehtuurissa.


Barcelonan paviljongissa ehdotetaan uutta arkkitehtuurityyliä, joka on ristiriidassa aiempien suuntausten, kuten funktionalismin, kanssa. Paviljonki erottuu kekseliäällä materiaalien käytöllä, jossa yhdistyvät teräs, lasi ja marmori. Arkkitehtien luovuus oli esillä näiden ainutlaatuisten osien harkitussa geometriassa ja hyvin toteutetussa rakentamisessa. Hyvin harkittujen materiaalivalintojen avulla pystymme määrittelemään selkeästi rakennuksen jokaisen osan tarkoituksen.

Kantavat kromatut teräspylväät


Tässä tapauksessa kantava elementti koostuu kahdeksasta kromatusta teräspylväästä, jotka on muodostettu neljästä vastaavasta 4L- ja 4T-profiililla varustetusta kaksoiskulmaisesta pylväästä, jotka on sijoitettu säännöllisesti suorakulmion muotoon. Siirtämällä kuormaa laihoille pylväille saadaan aikaan avoin pohjaratkaisu, joka tuo mukanaan uudenlaisen tilallisen laadun: sujuvuuden. Samalla se vapauttaa seinät niiden perinteisestä roolista rakenteellisina tukirakenteina, jolloin niitä voidaan käyttää pelkästään koristeellisina elementteinä.

Saksan paviljongin arkkitehtonisen muodon avulla, joka rakennettiin yksitoista vuotta ensimmäisen maailmansodan päättymisen jälkeen, oli tarkoitus esittää maailmalle tuore ja rauhoittava kuva Saksasta. Avajaispäivänä eräs Saksan edustaja totesi: "Kaikki täällä on suoraa ja avointa, meillä ei ole mitään salattavaa." Saksan näkyvyyden lisäämiseksi expon aikana Mies Van der Rohe siirsi paviljongin alkuperäiseltä paikaltaan.


Paviljonkia rakentaessaan Mies ja Reich kokeilivat laajempaa näyttelyjaksoa, jonka oli tarkoitus symboloida Saksan teollista kuitua. Molemmat arkkitehdit vastasivat paviljongin arkkitehtonisista piirteistä ja kahdeksan uusklassisen palatsin sisustuksesta. Tämän seurauksena palatsien sisustuksessa on huippuluokan yksityiskohtia, kuten kromattuja ristinmuotoisia tukia.Ikkunat ja heijastukset


Suunnitelma tarjoaa uudenlaisen näkökulman sisätiloihin lasisten väliseinien tuottamien läpinäkyvyyksien ja heijastusten vuorovaikutuksen kautta.
Ikkuna ulottuu noin 9 metrin pituiseksi, ja sitä ohjaa jalkakäytävän moduuli. Käyttämällä kolmea erilaista läpinäkyvää lasityyppiä - harmaata lasia puutarhaan päin, oliivinvihreää lasia, joka erottaa sisätilat vesipihasta, ja kirkasta lasia, joka kehystää paviljongin sisäänkäyntiä - arkkitehti on lisännyt monitahoisuutta kävijän kokemukseen, kun hän on sisällä. Lasiseinät rajaavat aluetta ilman, että se sulkeutuu sisään, ja jatkavat rajoittamattoman pohjaratkaisun avoimuutta. Lasiseinien innovatiivinen käyttö näkyy sisätilojen rajoittamattomana järjestelynä ja saumattomana yhteytenä ulkotiloihin.


Pinnan tekstuurin parantaminen marmorilla


Arkkitehtuuri kehittyy vastaamaan modernin yhteiskunnan tarpeita; Mies van der Rohelle se tarkoitti minimalismin omaksumista. Paviljonki on malliesimerkki modernistisesta ihanteesta, jossa kauneus ja yksinkertaisuus yhdistyvät. Suunnitelman tavoitteena on tarjota arkkitehtonisia ratkaisuja ja samalla esteettisesti miellyttävää lopputulosta, ja tämä onnistuu käyttämällä puhtaita linjoja ja tasaisia pintoja. Paviljongin suunnitteluprosessissa kokeiltiin erilaisia seinien sijoitteluja, kunnes arkkitehdit päätyivät linjoihin, jotka mahdollistavat hallitun visuaalisen vaikutuksen.

Mies Van der Rohe kasvoi kivimuurariperheessä, jossa hän tutustui erilaisiin marmoreihin ja mineraaleihin. Arkkitehti valitsi laajasta valikoimasta neljä erilaista kivilajia: roomalaista travertiiniä, vihreää alppimarmoria, antiikin Kreikan vihreää marmoria ja Atlasvuorten kultaista onyxia. Paviljongin kiviä valitessaan arkkitehti pystyi laadukkaiden materiaalien asiantuntemuksensa ansiosta löytämään herkän tasapainon värin ja muodon välille. Arkkitehti sai luovan määräysvallan paviljongin ulkoasun suhteen, minkä ansiosta hän pystyi valmistamaan paviljonkiin ainutlaatuisia kalusteita. Mies van der Rohen ehdotukseen tulevasta nykymuotoilun symbolista sisältyi materiaaleja, joita ei ollut koskaan aiemmin käytetty; esimerkiksi nahkaverhoillusta metalliprofiilista valmistettu Barcelonan tuoli oli keksintö, joka on edelleen ajankohtainen.