Maailman arkkitehtuuripäivää ja Maailman Habitat-päivää vietetään vuosittain lokakuun ensimmäisenä maanantaina. Niitä vietetään samaan aikaan, ja kumpikin keskittyy rakennettuun ympäristöön liittyvään eri näkökohtaan ja sen aiheuttamiin vaikeuksiin. Tänä vuonna UIA juhlistaa maailman arkkitehtuuripäivää korostamalla "arkkitehtuuria hyvinvoinnin hyväksi", mikä on sopusoinnussa sen kanssa, että järjestö on valinnut vuoden 2022 UIA:n rakennusten ja kaupunkien terveyttä edistävän suunnittelun teemavuodeksi. Samaan aikaan "Mind the Gap" on tämän vuoden teemana YK:n vuosittain viettämässä World Habitat Day -tapahtumassa. COVID-19-, ilmasto- ja sotakriiseistä johtuvaa eriarvoisuuden lisääntymistä sekä kaupungeissa ja asutuskeskuksissa esiintyviä ongelmia tarkastellaan teemassa "Leave No One and Place Behind".Maailman arkkitehtuuripäivä ja Maailman Habitat-päivä edistävät kaupunkien kestävyydestä käytävää keskustelua ja käynnistävät Urban October -tapahtuman, joka on 31 päivää paremman kaupunkitulevaisuuden edistämiseksi. ArchDaily osallistuu vuosittain maailman arkkitehtuuripäivään edistämällä artikkeleita, jotka käsittelevät päivän tavoitteita - yleisön valistaminen, konkreettisten ratkaisujen tarjoaminen, maailmanlaajuisen yhteisön yhteen saattaminen ja "kaikkien arkkitehtuurin tekijöiden voimaannuttaminen paremman elämänlaadun luomiseksi" - tapahtumaa edeltävän viikon aikana.

Vuosi 2022 oli myrskyisä, kun uusia konflikteja puhkesi ja pandemian vaikutukset tulivat yhä selvemmin näkyviin, ja köyhyyden, ilmastokatastrofin ja eriarvoisuuden torjunnassa saavutettu vuosien edistys kääntyi taaksepäin. Jotta voitaisiin luoda "joustavampia, kestävämpiä ja terveempiä yhteiskuntia", jotka voivat selviytyä nykyisistä ja tulevista vaaroista, on aluksi keskityttävä kaupunkialueisiin, joissa suurin osa väestöstä asuu. Kuten UIA:n julistuksessa todetaan, arkkitehdit kaikkialla maailmassa työskentelevät parantaakseen niiden paikkojen laatua, joissa asumme ja työskentelemme, jotta "yhteisöstämme tulisi vahvempia, turvallisempia ja terveempiä" kestävän kehityksen tavoitteiden ja Agenda 2030:n mukaisesti.

Kuratoidussa artikkelikokoelmassamme "Designing for Well-Being and Promoting Spaces for Everyone" on toimituksemme kirjoittamia artikkeleita Architonicissa lueteltujen aikakauslehtien lisäksi. Wellness as a Priority in Living Spaces, Transforming the Existing into Healthier Spaces, Materiality that Prioritizes Wellbeing, The Public Realm: Comfort, Well-being, and Inclusiveness, ja lopuksi Reflections on the Architecture of Today muodostavat näiden kirjoitusten viisi osiota.