Kohteen topografia saattaa antaa arkkitehdeille vihjeitä siitä, miten tilan toiminnot tulisi järjestää. Yksi esiin nouseva vaihtoehto on rakenteiden tason alentaminen ja maan työntäminen katon päälle, sillä näin luodaan saumaton siirtymä maiseman ja rakennuksen muotoilun välille. Tämä kattopuutarha suunniteltiin sulautumaan ympäristöönsä, mikä luo illuusion siitä, että sen luomisessa on käytetty vähän vaivaa.

Maan sulauttaminen osaksi rakennetta muistuttaa osittain ajatusta luolista, mikä toistaa turvallisuuden ja tervetulleeksi tulemisen merkityksen maan alkuperäisen, luonnollisen järjestelyn ja ihmisen tekemien lisäysten yhdistelmästä.


Maan käyttäminen rakenneosana muistuttaa osittain ajatusta luolista ja toistaa turvallisuuden ja tervetulleeksi tulemisen tunteen, joka perustuu alkuperäisen, luonnollisen asettelun ja arkkitehdin tekemien lisäysten yhdistelmään. Toimimalla yhdessä arkkitehtuurista ja topografiasta tulee sekä ympäröivän maiseman saumaton jatke että maan luonnollisen kaltevuuden hienovarainen häirintä, joka mahdollistaa raikkaan ilman ja luonnonvalon tuomisen suljettuihin tiloihin.

Musta hana

Arkkitehdit, Ncaved House / MOLD


Kun "oli tarpeen perustaa suojaisa suoja, jossa on upea näköala, mutta joka on julkisesti alttiina koville pohjoistuulille", päätimme porata rinteen sen sijaan, että järjestäisimme sarjan osastoja suorassa linjassa maahan.

Francisco Pardo Arquitecto / Aguacatesin talo


Pardon mukaan "päätavoitteena oli näköala viidakkoon", mutta "asiakas halusi myös säilyttää avokadopellon koskemattomana", joten he päättivät haudata kodin. Piilossa ja huomaamattomana rakennus istuu kukkulan päällä, ja siitä avautuu näkymä metsän latvustoon, jossa avokadopuut ovat alkaneet kasvaa. Pardon mukaan asiakas on riippuliituri, joten arkkitehti ja hänen asiakkaansa kiinnittivät suurta huomiota siihen, mitä he kutsuivat "viidenneksi julkisivuksi", näkymään ylhäältä. Tavoitteesta, jonka mukaan vaikutus tuolta näköalapaikalta olisi vähäinen, tuli lopulta hankkeen tunnusmerkki.

Miguel Pinto Guimares and Associates Architects -arkkitehdin yksityisasuntoa (Residência GN) varten tekemä suunnitelmaHyödynsimme maisemassa olevaa halkeamaa toisen lisärakennuksen peittämiseksi, koska paikan maantiede ja rakennesuunnittelu viittasivat luonteikkaaseen rakenteeseen. Jos lähestyt leluasuntoa ylhäältä päin, et edes huomaa rakennuksia, koska puutarhakatos ulottuu tälle alueelle.

Camilo Rebelo, Susana Martins ja Ktiman talo


Hankkeen keskeinen konsepti nojautui kahteen asiaan: olemassa oleviin seiniin (jotka olivat vaihtelevan korkuisia) ja niihin rakennettuihin alustoihin. Nivito Suomi Tontin vanhat seinät purettiin ja niitä käytettiin talon kahden kerroksen korotusten rakentamiseen. Luonnonmaisema auttaa piilottamaan rakenteen.

Tsolakis Architectsin kiveen kätketty kivihuvila


"Kyseessä on monikerroksisen loma-asunnon rakentaminen jyrkkään rinteeseen Kreikan Antiparoksen saarelle. Tontti on itään päin, ja sieltä avautuu esteetön näkymä Parokselle ja muille Kykladien saarille."Arkkitehtuuri: trespes.arquitectos: koti Ribelassa


"Suunnitteluvalinta on, että koti sulautuu ympäristöön. https://roomcommunication.wordpress.com/2022/10/15/puu-opetusvalineena-puun-rooli-luokkahuoneessa/ Tontti sijaitsee maaseudun ydinkeskustan reunalla, ja sen maisemavaikutus on pidetty mahdollisimman vähäisenä. Tämä alue on ollut voimakkaasti ihmisten asuttama. Mio- ja Sil-jokien rannoilla olevat viljelyterassit opettivat meille, miten koti voidaan integroida maisemaan."

Arkkitehtitoimisto Aristides Dallasin The Lap Pool House -allasrakennuksen


"Tinoksen koti ottaa vaikutteita luonnollisista kallionmuodostelmista, kuten halkeamista ja reunoista, ja se näyttää nousevan maasta kuin luola. https://roomcommunication.wordpress.com/2022/10/18/strategiat-parvekkeiden-laajentamiseksi-asuntojen-asuintiloihin/ Rakennuksen sisäänkäynti on maahan kaivettu kuoppa takana, ja useat katossa olevat aukot päästävät raitista ilmaa ja auringonvaloa sisälle."