Mikään muu hyönteinen ei ehkä herätä kiinnostustamme niin paljon kuin mehiläinen. Niitä voi tavata kaikissa ympäristöissä, joissa on kukkivia kasveja, joita hyönteiset pölyttävät, eli kaikilla mantereilla Etelämannerta lukuun ottamatta. Ihmisiä on kuvattu keräämässä hunajaa luonnonvaraisilta mehiläisiltä jo 15 000 vuotta sitten, ja makeaa tavaraa sisältäviä purkkeja on löydetty egyptiläisten faaraoiden, kuten Tutankhamonin, haudoista. Maailmassa on tuhansia eri mehiläislajeja, ja vaikka meillä on melko yhtenäinen mielikuva siitä, miltä ne näyttävät sarjakuvissa, oikeita mehiläisiä on monen kokoisia, -värisiä ja -käyttäytymiseltäankin erilaisia. Jotkut mehiläistyypit menestyvät ryöstelemällä ja tuhoamalla muita mehiläispesiä, kun taas toiset ovat eristäytyneitä ja usein vaarattomia. Tutkijoita on kuitenkin aina ihmetyttänyt mehiläispesien tehokkuus ja järjestys, jota kuka tahansa kaupunkisuunnittelija voisi kadehtia.


Mehiläisten sosiaaliset rakenteet ovat monimutkaisia ja sisältävät useita organisaatiotasoja. Mehiläiskuningatar on yhdyskunnan suurin naaras ja vastaa munien laskemisesta. Työläiset vastaavat pesäkammioiden rakentamisesta, ruoan tuomisesta pesään, ruoan etsimisestä pesän ulkopuolelta, pesän suojelemisesta ja pesän puhdistamisesta. Musta hana Kuhnureita, pesän uroksia, on olemassa ainoastaan hedelmöittämään kuningatar neitsytlennon aikana, ja niitä esiintyy paljon vähemmän kuin työmehiläisiä. Tässä rakenteessa on hienovaraisia eroja eri lajien välillä. https://wayne1178.edublogs.org/2022/10/14/tayta-tama-lomake-ilmoittaaksesi-sukupuoleen-perustuvasta-syrjinnasta-rakennustyomailla/ Brasiliassa laajalle levinneen Mirim Droriana -lajin tapauksessa prinsessamehiläinen (hedelmöittymätön kuningatar) on pysyvästi vangittuna ja valmiina ottamaan kuningattaren roolin, jos kuningatar kuolee.


Lisäksi pesänrakennustyylejä on monenlaisia. Hunajaa säilytetään Apis Melifera -lajin klassisissa kuusikulmaisissa kammoissa, mutta on myös muita lajeja, jotka rakentavat aitoja pesätorneja. Esimerkiksi Australiassa esiintyvä Tetragonula carbonaria -laji ei käytä pistimiä itsepuolustukseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että niillä ei olisi minkäänlaista itsepuolustusta. Kovakuoriaiset ja muut tunkeutuvat hyönteiset eksyvät pesiensä monimutkaisiin kuvioihin ja menehtyvät kietouduttuaan tahmeaan aineeseen, joka on valmistettu vahasta, mudasta ja kasvihartsista.

Pesiensä monimutkaisten kuvioiden vuoksi tätä lajia on tutkittu paljon. Tutkijat ovat havainneet hunajakennoissa erilaisia kolmiulotteisia muodostelmia, mukaan luettuina 20 kerrosta ylöspäin nousevia kohde- ja spiraalikuvioita. Työntekijöiden intuitiivinen ymmärrys siitä, minkälaista rakennetta kannattaa seurata, on herättänyt tutkijoiden mielenkiinnon. Miten he tietävät ilman konseptia tai yleissuunnitelmaa, mistä aloittaa seuraavan solun rakentaminen ja millaisia mittasuhteita on noudatettava?

Kukin pieni pallomainen solu on suojamunakammio, jonka työmehiläinen rakentaa kehostaan erittyvän vahan avulla. Imettävä mehiläinen oksentaa ruokaa tähän kennoon, jota kuningatar käyttää munintaan. Noin 50 päivän aikana mehiläisten keho täyttyy näistä soluista. Kun yksi solu on valmis, työläiset siirtyvät seuraavaan soluun jatkaen kierrettä ulospäin ja ylöspäin. Toisin sanoen, kun taso nousee, säde pienenee.

Journal of the Royal Society -lehdessä kirjoittavat tutkijat havaitsivat, että lopullinen morfologia muistuttaa kiteen kehityskuviota. https://wayne1178.edublogs.org/2022/10/15/itsemurhien-ehkaisy-arkkitehtuurin-tilapoetiikan-ja-mielenterveyden-avulla/ Tutkijat löysivät todisteita kerroksellisesta kehityksestä sekä kiteissä että tämän tietyn mehiläistyypin kammissa. Sekä kunkin kerroksen kasvu että koko herätteen rakenne voidaan selittää matemaattisesti. Monenlaiset järjestelmät, kuten kiteet, viskoosit sienet, aivot, sydän, kemialliset oskillaattorit, metsäpalot ja tässä esimerkissä mehiläisten rakentamat kammat, voivat toimia herätettävinä väliaineina. Matemaattisesta näkökulmasta katsottuna on selvää, että mekanismit, jotka saavat atomit tai molekyylit yhdistymään kiteen tavoin, ovat samoja matemaattisia rakenteita kuin ne, jotka saavat mehiläiset rakentamaan kammiotaan, mikä selittää, miksi molempiin rakenteisiin sisältyy spiraalimaisia kuvioita ja miksi ne pyrkivät samaan päämäärään. Prosessi, jonka avulla molekyylit kokoavat kiteen, ja prosessi, jonka avulla mehiläiset kokoavat hunajakennon, ovat hämmästyttävän samankaltaisia matemaattisesti.Live Science -sivuston artikkelin mukaan tutkija Julyan H. E. Cartwright tutki helmiäisnilviäisiä, kun hän törmäsi viruskuvaan surullisenkuuluisista pesäkennoista ja tunnisti kuvion; myös näiden nilviäisten värikylläisistä kuorista paljastuu elektronimikroskoopilla tarkasteltuna erottuvia spiraalirakenteita.